Kinderen – Ouderschapsplan

Kinderen – Ouderschapsplan

 

Kinderen

Een scheiding gaat gepaard met veel veranderingen. Het dagelijks leven van kinderen verandert vaak ingrijpend. In het geval van co-ouderschap krijgen ze twee woonplekken, ze zien hun vader of moeder minder vaak, soms moet er verhuisd worden of gewisseld van school en de opvang. Daarnaast spelen ook emoties een grote rol. Kinderen krijgen te maken met spanningen en soms met ruzies waardoor hun veilige basis weg valt. Kinderen voelen zich dan ook vaak in de steek gelaten en  zitten een tijdje wat minder lekker in hun vel, waardoor ze verdrietig zijn of soms probleemgedrag gaan vertonen.

Grotere kans op problemen

Een kind dat een scheiding meemaakt van zijn ouders heeft twee keer zoveel kans op het ontwikkelen van problemen in vergelijking met een kind waarvan de ouders bij elkaar zijn. Bij het ontwikkelen van problemen kunt u denken aan bijvoorbeeld sombere gevoelens, angsten, een laag zelfbeeld, gedragsproblemen, problemen op school of problemen met vriendjes of vriendinnetjes. Een scheiding kan dus grote negatieve gevolgen hebben voor een kind.

Conflicten zijn net grootste risico

Conflicten tussen ouders vormen het grootste risico voor kinderen. Als een kind veel conflicten meemaakt tussen ouders dan is dit schadelijk voor een kind en vaak zelfs traumatisch. Conflicten tussen ouders gaan gepaard met veel spanningen en onveiligheid voor een kind. In het geval van een vechtscheiding duren deze spanningen en onveiligheid vaak een lange periode. Hoe langer de periode, hoe heftiger voor het kind. Gelukkig is hiervoor de laatste jaren veel meer aandacht en hulpverlening.

Schip-aanpak

Het is dus heel belangrijk dat u als ouder er alles aan doet om een goede samenwerking met uw ex-partner op te bouwen. Dat kan ingewikkeld zijn vanwege uw eigen emoties en alles wat misschien is gebeurd. En toch is dat het beste wat u kan doen voor uw kind. Bij een conflictueuze echtscheiding is de SCHIP-aanpak succesvol gebleken. Ik heb deze opleiding gevolgd. Eventueel kan ik u doorverwijzen naar deskundige hulpverlening, waar u leert als ouders samen te werken.

Ouderschapsplan

Ouders zijn verplicht om voor de echtscheiding samen een ouderschapsplan op te stellen. Deze verplichting is er voor gehuwden, geregistreerd partners en samenwoners die uit elkaar gaan en kinderen hebben.

Zorg- en omgangsregeling

Bij een scheiding worden de afspraken over de zorg voor de kinderen vastgelegd in een ouderschapsplan. Hoe u de zorg en opvoeding concreet verdeelt, beschrijft u in een zorgregeling, deze vormt dus een onderdeel van uw ouderschapsplan.

Extra begeleiding kinderen

In mediation praat ik ook vaak met kinderen. Als tijdens de mediation blijkt dat een kind extra begeleiding bij de scheiding nodig heeft, verwijs ik ouders door naar goede deskundigen op dit gebied.

Meer weten?

Met deze website probeer ik heldere informatie aan te bieden om hiermee mensen van dienst te zijn die op zoek zijn naar oplossingen. Liever nog kom ik al vroeg met u in gesprek als de thema's van mijn website u bezighouden. Hiervoor is het altijd mogelijk om kosteloos kennis te maken. Vul uw gegevens en contactvoorkeur in bij ‘Maak een afspraak‘. Ik neem dan op een moment dat het u uitkomt, contact met u op.

Stel nooit uit

'Zorg goed voor hetgeen je aan het hart gaat'