Draagmoederschap

Soms is het voor een vrouw om medische redenen niet mogelijk om zelf zwanger te worden of een zwangerschap uit te dragen. In dat geval kan draagmoederschap een oplossing zijn. Een andere vrouw, die zelf moeder is en die geen wens meer heeft tot gezinsuitbreiding, draagt een kind voor haar (en haar partner). Na de geboorte staat de draagmoeder het kind af aan de wensouder(s).
Aan deze manier van vervulling van de kinderwens zijn ethische, emotionele, praktische en juridische dilemma’s en problemen verbonden. 

Commercieel draagmoederschap verboden in Nederland

De Nederlandse wet kent een verbod op het bevorderen van commercieel draagmoederschap. Reclame maken om vraag en aanbod rond draagmoederschap te stimuleren, is verboden en ook mogen wensouders niet via sociale media openbaar maken dat ze een draagmoeder zoeken of andersom. Dit maakt dat het voor wensouders in Nederland moeilijk is een draagmoeder te vinden. Hierdoor zijn het aantal internationale draagmoederschapszaken (met name uit Georgie en Oekraine)  de afgelopen paar jaar enorm toegenomen.

Een draagmoeder uit het buitenland

Draagmoederschap kan een goede oplossing zijn voor ongewenste kinderloosheid, maar is juridisch nog steeds ingewikkeld. Zeker als de draagmoeder over de grens woont. Het is daarnaast belangrijk om het kind leeftijdspassend te informeren over zijn/haar bijzondere ontstaanswijze. Hoe doe je dat? wordt mij wel eens gevraagd als ik dat clienten vertel, die een kindje door middel van draagmoederschap hebben gekregen.

Statusvoorlichting “Logeren in een buik”

Sinds kort is hier een mooi boek voor. Het heet “Logeren in een buik”. Een prachtig kinderboek geschreven door kinderboekenschrijfster Wilma Degeling en geïllustreerd door Helen van Vliet . Over Jonas die logeren helemaal niet eng vindt, omdat hij al ging logeren toen hij nog niet geboren was. Het boek kan worden besteld via de website besteld worden.

Mirjam M. Schoots

Mirjam M. Schoots

Het bijzondere van het familierecht is dat het zo veelzijdig is. Naast een grondige kennis van het juridische vereist het ook vaardigheden op fiscaal terrein. Verder is psychologisch inzicht onontbeerlijk. Persoonlijke aandacht en betrokkenheid zijn belangrijke voorwaarden bij de vaak complexe zaken die we begeleiden. Juist in de combinatie van al deze factoren ligt mijn kracht.